- Forstå lovgivningen
Det første skridt i en effektiv APV er at have en klar forståelse af de relevante love og regler. I Danmark er det et krav, at alle arbejdspladser gennemfører en APV, så sørg for at holde dig ajour med gældende lovgivning.
- Involver medarbejderne
Inkludér medarbejderne i hele APV-processen. Deres input og erfaringer er uvurderlige, når det kommer til at identificere risici og forbedringsmuligheder. Overvej at afholde workshops eller udsende spørgeskemaer for at samle deres meninger.
- Kortlæg risici
Identificer og vurder de potentielle risici på arbejdspladsen. Dette kan omfatte fysiske, psykiske og ergonomiske risici. At kortlægge disse risici er essentielt for at kunne prioritere dem og finde effektive løsninger.
- Prioriter risici
Inden udformningen af handlingsplanen skal du prioritere de identificerede risici. Vurder, hvilke risici der har størst indvirkning på medarbejdernes sikkerhed og trivsel, og fokuser på dem først. Denne prioritering vil hjælpe med at målrette ressourcerne effektivt.
- Lav handlingsplaner
Når risiciene er prioriteret, skal du udarbejde konkrete handlingsplaner. Beskriv, hvordan I vil håndtere de mest kritiske problemer, hvem der er ansvarlig, og hvornår opgaverne skal være gennemført.
- Følg op og evaluer
Det er vigtigt at følge op på de tiltag, der er iværksat. Evaluer regelmæssigt effekten af de implementerede løsninger, og juster handlingsplanerne efter behov. Dette sikrer, at arbejdspladsen forbliver sikker og sund.
- Dokumentér alt
Sørg for at dokumentere hele APV-processen. Dette inkluderer risikovurderinger, prioriteringer, handlingsplaner og evalueringer. En god dokumentation kan være nyttig både for fremtidige APV’er og for eventuelle inspektioner fra Arbejdstilsynet
Husk! at revidere APV’en hver tredje år eller når der sker væsentlige ændringer i arbejdsmiljøet.
Ved at følge disse syv råd, inklusive prioritering af risici og regelmæssig revision, kan virksomheder forbedre deres arbejdsmiljø og sikre medarbejdernes trivsel.
Relaterede kurser
Kemisk APV
Tidligere blogindlæg
Nye regler asbest 2025
Fra 2025 skærpes reglerne for håndtering af asbest i Danmark. Disse nye regler er en del af et bredt initiativ fra myndighederne for at beskytte arbejdstagere og offentligheden mod de sundhedsrisici, der er forbundet med asbest. Virksomheder, der arbejder med...
Hvordan påvirker EU’s nye AI-forordning fremtidens arbejdspladser?
Med vedtagelsen af EU's AI Act har EU taget et stort skridt mod at regulere kunstig intelligens (AI). Forordningen, som stiller strenge krav til anvendelsen af AI i virksomheder og forventes at få stor betydning for arbejdsmiljøet. Hvad indebærer AI-forordningen? EU’s...
Ikke for meget, ikke for lidt, men lige tilpas, midt imellem
Ikke for meget, ikke for lidt, men lige tilpas, midt imellem! ”Det var ikke svært at implementere! Vi havde en masse energi på det, så det var slet ikke svært. Og slet ikke når Dansk Firmaidræt havde lavet så meget tilgængeligt materiale. Vi skulle bare trykke print,...