Kan du huske Astrid?
Arbejdsmiljørepræsentant i en rengøringsvirksomhed…
Rigtig mange af de virksomheder hvor Astrids kollegaer gør rent, er i bæredygtighedens navn nemlig begyndt at papiraffaldssortere.
Super godt, jo!
Det er heller ikke som sådan dét, som er problemet!
Problemet er, at papir kan skabe store helbredsmæssige problemer, hvis ikke det håndteres korrekt med rette hjælpemidler til transport og dets beskaffenhed.
Papiraffaldet kan komme op og veje 20 kg., og bliver ofte smidt ud i dårlig håndterbare poser, der skaber dårlige løft og vrid i kroppen hos Astrids kollegaer.
Med hjælp fra Arbejdstilsynets vejledning om løft, træk, skub vurderede Astrid papirsituationen, og lavede på baggrund heraf en handleplan.
En skide god handleplan har kun rigtig god effekt, hvis man husker at følge op på den og evaluere handlingerne.
Vi har spurgt Astrid, hvordan det går…
“Altså det er både gået godt og mindre godt! Det er jo altid en proces.”– forklarer Astrid.
“Alle steder har vi fået indført mindre sække til papiret for at reducere vægt og gøre håndteringen lettere.
Så det er jo godt!”
Astrid fortsætter:
“Men papkasserne med håndtag i hver side, der skulle gøre transporten mere håndterbar og sikker, så løftet kunne foretages tæt på kroppen, bruger assistenterne ikke!
Det tager for meget tid, siger de. Så de tager blot poserne op fra papkasserne.
Men vi lavede en bæretest, som var meget individuel i forhold til hvad assistenterne kunne bære. Vi har derfor taget udgangspunkt i den assistent, der kan bære mindst og gjort det til standarten. Så er papkasserne måske nødvendige.
Vi er stadig i dialog med virksomhederne om placeringen af papircontainerne, så de kan komme tættere på papirsorteringsstationerne. Men det er et større logistisk projekt for mange af virksomheder.
Men det hjælper, at vi har øget hyppigheden af affaldsindsamlingen, fra en til to og nogle steder tre gange om ugen, der hvor der bliver produceret store mængder papiraffald. Det har ikke været nødvendigt alle steder, da mange virksomheder ikke bruger så meget papir længere.”
At følge op på handleplanen er helt afgørende for resultatet af den.
Under opfølgningen kan der ske en ny vurdering af situationen og handleplanen kan modificeres herefter.
Tak Astrid for at dele dit arbejdsmiljøproblem med os.
Via vores undervisning får vi unik adgang til branchespecifikke arbejdsmiljøproblemer fra branchefællesskaber tilsvarende din arbejdshverdag.
Vi deler gode idéer til løsninger, generelle anbefalinger og inspirerer dig til at tage fat i dit arbejdsmiljø.
Suppleringskursus i Fra stress til trivsel
Vidste du, at fysiske omstændigheder i forbindelse med en arbejdsproces kan skabe stress?
Vi har et to dages suppleringskursus, der handler om, hvordan du som AMR og AL, kan håndtere og forebygge stress både i det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.
Du kan tage begge dage eller blot melde dig til enten den ene eller anden dag, alt efter hvad jeres virksomheds behov er.